Guardian Nature School Team Contact Blog Project Noah Facebook Project Noah Twitter

A global community of nature enthusiasts
photographing and learning about wildlife

Join Project Noah!
nature school apple icon

Project Noah Nature School visit nature school

Plain-bellied Emerald / Beija-Flor-de-Barriga-Branca

Amazilia leucogaster cf. bahiae

Description:

(Hartert, 1899)

Aves: Apodiformes: Trochili (?): Trochilidae: Trochilinae

Hora / Hour: 06:49:36am.

Comprimento / Length: 90-100mm.

Peso / Weight: ♀ ~4,3g / ♂ ~4-4,5g.

Habitat:

Habitats incluem áreas pantanosa e muitos tipos de vegetação como, por exemplo, beiradas de florestas, crescimentos vegetais secundários, Cerrados, terras baixas úmidas, manguezais de maré alta subtropicais/tropicais e florestas altamente degradadas, Savanas, áreas de estiagem, etc. São comumente encontrados em habitats antropogênicos incluindo os urbanizados e nas metrópoles.

Habitats include marshlands, swamps and many other types of vegetation such as forest edges, second growths, Cerrado, moist lowland, subtropical/tropical high tide mangroves and heavily degraded former forest, Savanna, dry areas, etc. They are commonly found in anthropogenic habitats including urbanized and even metropolis.

Notes:

Amazilia leucogaster cf. bahiae é uma subespécie de beija-flor da classe Aves, ordem Apodiformes, subordem Trochili (não sei se esta subordem ainda existe ou se foi removida), família Trochilidae e subfamília Trochilinae.

O nome do gênero "Amazilia" veio de uma heroína Inca da novela "Les Incas, ou la Destruction de l'Empire du Pérou", enquanto o nome da espécie vem do Latim; "leukos" significa "branco" e "gaster" significa "barriga".

Distribuição: https://www.wikiaves.com.br/mapaRegistro...

São de origem Neotropical. Duas subespécies estão presentes:

Amazilia leucogaster leucogaster (Gmelin, 1788), que ocorre no Nordeste da Venezuela até às Guianas e no Norte (Nordeste?) do Brasil, Leste ao Piauí.

Amazilia leucogaster bahiae (Hartert, 1899) ocorre no Leste do Brasil; no Leste de Pernambuco, pelo Sul através da Costa Brasileira e recentemente expandiu-se ao Espírito Santo.

A espécie é pequena, medindo entre 9 e 10cm de comprimento e os machos pesam entre 4 e 4,5 gramas enquanto as fêmeas pesam cerca de 4,3 gramas. O bico é negro e reto mas levemente curva-se para baixo perto da ponta. A base mandibular é rosada, sendo as partes inferiores brancas e sem manchas. As partes centrais da cauda que permitem o freio e curvas no voo são douradas, sendo as externas azuis-escuras com pontas brancas. A mancha postero-ocular é branca. O dorso, coroa e face são verde-brilhantes enquanto a barriga é branca. Asas escuras com partes de cor esmeralda.

O ninho é em formato de tigela e os ovos são arredondados, com cerca de 2 sendo depositados por vez. O ninho é feito de fibras de plantas e algumas vezes em Bromeliaceae.

São comumente atraídos por bebedouros de beija-flor e são territorialistas para com seus bebedouros. Isto pode causar estresse entre indivíduos e lutas desnecessárias.

Habitats incluem áreas pantanosa e muitos tipos de vegetação como, por exemplo, beiradas de florestas, crescimentos vegetais secundários, Cerrados, terras baixas úmidas, manguezais de maré alta subtropicais/tropicais e florestas altamente degradadas, Savanas, áreas de estiagem, etc. São comumente encontrados em habitats antropogênicos incluindo os urbanizados e nas metrópoles.

A vocalização consiste em uma longa série de notas "pseee". Chamados incluem um fino "tsink" de acordo com HBW. Você também pode ouvir aqui: http://www.oiseaux.net/birds/plain-belli...

Hábitos alimentares incluem a extração de néctar de ervas e arbustos baixos. Hospedeiros incluem Leguminosae, Vochysiaceae, Musaceae, Acanthaceae, etc.

Seu estado de conservação está listado na IUCN 3.1 como "Least Concern" ("Pouco Preocupante"), apesar que a quantidade global da população não foi quantificada. (http://www.iucnredlist.org/details/22687...)

Fontes:

http://avibase.bsc-eoc.org/species.jsp?a...

http://www.hbw.com/species/plain-bellied...

http://www.birdlife.org/datazone/species...

http://datazone.birdlife.org/species/fac...

ENGLISH VERSION HERE:

Amazilia leucogaster cf. bahiae is a subspecies of hummingbirds in the class Aves, order Apodiformes, suborder Trochili (not sure if this suborder still exists or if they removed it), family Trochilidae and subfamily Trochilinae.

The genus name "Amazilia" comes from an Inca heroine of the novel "Les Incas, ou la Destruction de l'Empire du Pérou", while the species name comes from the Latin; "leukos" means "white" and "gaster" means "belly".

Distribution: https://www.wikiaves.com.br/mapaRegistro...

They are of Neotropical origin. Two subspecies are present:

Amazilia leucogaster leucogaster (Gmelin, 1788), which occurs in the Northeastern Venezuela until the Guyanas and North(eastern?) Brazil, East to Piauí.

Amazilia leucogaster bahiae (Hartert, 1899) occurs in Eastern Brazil from Eastern Pernambuco, South along the Coast of Brazil and recently expanded to Espírito Santo.

The species is small, measuring from 9 to 10cm in length and males weigh around 4 to 4,5g while females around 4,3g. The bill is black and straight but slightly decurves near the tip. Mandible's base pinkish with inferior parts white and spotless. Central rectrices are golden, with outer ones being dark blue with whitish tips. Postero-ocular spot is white. Dorso, crown and face are a brilliant green while the belly is white. Wings are dark with emerald-colored parts.

The nest is cup-shaped and the eggs are rounded, with two usually being laid at a time. The nest is made of plant wool and sometimes in Bromeliaceae.

They are commonly attracted to hummingbird feeders and are very territorialists with their feeding spots. This can cause stress between individuals and needless fights.

Habitats include marshlands, swamps and many other types of vegetation such as forest edges, second growths, Cerrado, moist lowland, subtropical/tropical high tide mangroves and heavily degraded former forest, Savanna, dry areas, etc. They are commonly found in anthropogenic habitats including urbanized and even metropolis.

Vocalization is made of long series of short "pseee" notes. Calls include a thin "tsink" according to HBW. You can also hear it here: http://www.oiseaux.net/birds/plain-belli...

Feeding habits include nectar from herbs and low shrubs. Hosts include Leguminosae, Vochysiaceae, Musaceae, Acanthaceae, etc.

Their conservation status is listed in IUCN 3.1 as "Least Concern", although the global population size has not been quantified. (http://www.iucnredlist.org/details/22687...)

Sources:

http://avibase.bsc-eoc.org/species.jsp?a...

http://www.hbw.com/species/plain-bellied...

http://www.birdlife.org/datazone/species...

http://datazone.birdlife.org/species/fac...

Species ID Suggestions



Sign in to suggest organism ID

No Comments

Oscar Neto
Spotted by
Oscar Neto

Fortaleza, CE, Brazil

Spotted on Sep 19, 2018
Submitted on Oct 20, 2018

Noah Guardians
Noah Sponsors

Join the Project Noah Team Join Project Noah Team