Guardian Nature School Team Contact Blog Project Noah Facebook Project Noah Twitter

A global community of nature enthusiasts
photographing and learning about wildlife

Join Project Noah!
nature school apple icon

Project Noah Nature School visit nature school

Saíra-Sete-Cores / Green-headed Tanager

Tangara seledon

Description:

(Statius Muller, 1776)

Aves: Passeriformes: Passeri: Passerida: Passeroidea: Thraupidae: Thraupinae

Hora/Hour: 14:53:16 / 02:53:16pm.

Comprimento/Length: ~13,5cm

Peso/Weight: ~18g.

Sex: ♂

Outro nome: Saíra-de-Bando.

Habitat:

They are found in Atlantic rainforests, forest edges and low woodlands in the litoral, but are a common sight in rural backwater towns. Distribution status in the notes.

São avistados na Mata Atlântica, beiradas de florestas e matas baixas no litoral, mas são comumente vistos em cidades interioranas rurais. Informações sobre distribuição nas notas.

Notes:

Tangara seledon é um pássaro da ordem Passeriformes, subordem Passeri, parvordem Passerida, superfamília Passeroidea, família Thraupidae e subfamília Thraupinae.

De acordo com o WikiAves (fontes abaixo), medem aproximadamente 13,5cm em comprimento e pesam cerca de 18 gramas. Apesar de ser difícil diferenciar o macho de um Tangara seledon de uma fêmea, esta espécie apresenta dimorfismo sexual. As fêmeas possuem uma coloração levemente mais pálida do que os machos, estes que possuem cores levemente mais vivas. O sujeito retratado é um macho.

Eles se alimentam de muitos tipos de frutas, mas suas favoritas são mamão, goiaba, cajú, ameixa e frutas de palmeiras. Também se alimentam de frutos selvagens, como os de algumas Bromeliaceae. Ocasionalmente, os Tangara seledon podem se alimentar de insetos se não encontrarem outro alimento. Os indivíduos desta espécie conduzem movimentos acrobáticos quando estão forrageando comida.

São assim distribuídos: no Brasil, da Bahia e Minas gerais ao Rio Grande do Sul; Sudoeste do Paraguai; Nordeste da Argentina.

Seus ninhos, feitos pelo macho e pela fêmea, ficam escondidos em meio à vegetação e apresentam formato de tigela. 2 à 4 ovos são depositados, estes cuja incubação leva entre 15 e 17 dias. Os filhotes abandonam o ninho entre 14 e 18 dias após o nascimento. Os pais os ensinam a forragear por comida após o abandono do ninho e um ano depois os filhotes atingem a maturidade sexual para continuar o ciclo. Podem se reproduzir entre 2 e 3 vezes por ano.

Tangara seledon estão entre as aves mais coloridas do Brasil. Sua cabeça e peitoral são coloridos em um tom de ciano, enquanto a garganta possui uma listra preta desenhada na área frontal. A nuca é colorida em um tom de amarelo e a cauda possui listras negras. A cauda e a barriga são coloridos em um tom de verde enquanto as asas são multicoloridas, pigmentadas com verde, preto e azul. As costas são negras. Este pássaro não possui casos documentados de leucismo.

Por conta de sua beleza, essas aves são normalmente contrabandeadas e vendidas; consequentemente, muitas morrem ou vivem uma vida miserável confinadas em uma gaiola. Dado isto, este pássaro está passando por um processo de extinção em algumas regiões. Não são reconhecidas subespécies de Tangara seledon.

Revisão do texto por Marina de Azevedo Guerra (https://www.facebook.com/marina.guerragy...)

Outras fontes:

http://www.wikiaves.com.br/saira-sete-co...
http://www.photoaves.com/saira-sete-core...

ENGLISH VERSION HERE:

Tangara seledon is a bird in the order Passeriformes, suborder Passeri, parvorder Passerida, superfamily Passeroidea, family Thraupidae and subfamily Thraupinae.

Approximately, they measure 13,5cm in length and weight 18 grams. It's difficult to tell apart a male of Tangara seledon from a female, but they do possess sexual dimorphism. Females are of a slightly paler coloring than the male, which sports brighter colors, even if slightly. The subject portrayed is a male.

They feed on many kinds of fruits, but their favorites are papaya, guava, cashew, plum and palm tree fruits. They also feed on many wild-growing fruits, such as those of some Bromeliaceae. Occasionally, the Tangara seledon may feed on insects if they go without finding fruits for a long time.

They are found in the Atlantic rainforests, forest edges and low woodlands in the litoral, but are a common sight in rural backwater towns.

They are distributed in Brazil, from the states of Bahia and Minas Gerais to Rio Grande do Sul. They can also be found in Southwest Paraguay and Northwest Argentina.

Tangara seledon perform acrobatic movements when foraging for food. Their nest is cup-shaped, built by both the males and the females and hidden in vegetation. 2 to 4 eggs are laid, and take from 15 to 17 days to be incubated. The offsprings leave the nest 14 to 18 days after being born. The parents teach them how to forage for food after they leave the nest, and one year later the offspring will reach sexual maturity to continue the cycle. They can reproduce 2 to 3 times per year.

Tangara seledon are among the most colorful birds in Brazil. Their head and chest areas are colored a shade of cyan, while the throat has a black band drawn on the frontal area. Their nape is colored a shade of yellow and the tail has black bands. The tail and the belly are a shade of green and the wings are multicolored, splashed with green, black and blue colors. Their back is black. This bird has no cases of leucism documented.

Given the beauty of this bird, it is often smuggled and sold; many end up dying or living a pitiful life trapped in a cage. Due do this, this bird is undergoing a process of extinction in a few regions. There are no recognized subspecies of Tangara seledon.

Text revision by Marina de Azevedo Guerra (https://www.facebook.com/marina.guerragy...)

Other sources:

http://www.wikiaves.com.br/saira-sete-co...
http://www.photoaves.com/saira-sete-core...

Species ID Suggestions



Sign in to suggest organism ID

8 Comments

maplemoth662
maplemoth662 3 years ago

Your welcome, Oscar Neto....

Oscar Neto
Oscar Neto 3 years ago

Thank you very much DrNamgyalT.Sherpa, Brian38, The MnMs, maplemoth and Christine Y.!!!! <3

Christine Y.
Christine Y. 3 years ago

Wow, what a stunning bird!

maplemoth662
maplemoth662 3 years ago

Very beautiful colors....

maplemoth662
maplemoth662 3 years ago

A very beautiful, and a very colorful bird....

The MnMs
The MnMs 3 years ago

Gorgeus!

Brian38
Brian38 3 years ago

Very nice picture and notes Oscar!

DrNamgyalT.Sherpa
DrNamgyalT.Sherpa 3 years ago

Beautiful bird!

Oscar Neto
Spotted by
Oscar Neto

Santa Catarina, Brazil

Spotted on Aug 19, 2017
Submitted on Mar 4, 2018

Noah Guardians
Noah Sponsors
join Project Noah Team

Join the Project Noah Team